Vaalikynä | Yrittämällä, yhteistyöllä ja yhteisöllisesti hyvää elämää jokaikiselle savitaipalelaiselle

Savitaipalelaisista 39,1 prosenttia kuuluu ikääntyneeseen väestöön, sillä he ovat oikeutettuja vanhuuseläkkeeseen. Monet heistä eivät silti ole niin sanotusti iäkkäitä henkilöitä, joiden terveydentila olisi merkittävästi heikentynyt.

Geriatrian professori Taina Rantasen mukaan 64–75-vuotiaat eivät sovi mihinkään perinteisesti luokiteltuun ikäryhmään. Käsite vanhuus on muuttumassa. Monet tästä ikäryhmästä ovat terveitä, tekevät ansiotyötä tai osallistuvat järjestötyöhön ja huolehtivat vapaaehtoisesti tehtävistä, jotka ilman heitä jäisivät osin hoitamatta.

Tähän joukkoon kuuluvat eivät lisää yhteiskunnan kustannuksia, sillä he maksavat veroa eläkkeistään ja useat myös ansiotulostaan. Moni toimii omaishoitajana, on korvaamaton apu lastenlasten hoitamisessa helpottaen näin ”ruuhkavuosia” elävien perheiden arkea.

Hoivaan ja huolenpitoon tarvitaan käsipareja niin elämän alussa kuin viimeisinäkin vuosina. Kannattaa siis pitää huolta ikääntyvistä toimijoista ja heidän jaksamisestaan.

Ikäinstituutti jakoi hiljattain kuntavaaleihin liittyvän Kuntaliiton erityisasiantuntijan Anja Haverisen blogikirjoituksen. Tässä hän muistuttaa Vanhuspalvelulain kunnille asettamasta velvoitteesta ikääntyneen väestön toimintakyvyn säilyttämisessä ja edistämisessä. Oivia kumppaneita ovat yritykset, järjestöt ja yleishyödylliset yhteisöt. Siis ”Yrittämällä Yhteistyöllä Yhteisöllisesti”.

Tärkeää on, miten autetaan näitä ”nuoria, toimeliaita vanhoja” jaksamaan vapaaehtoistyössä, ja toisaalta miten parannetaan kotona selviämistä sellaisten kohdalla, jotka vielä juuri ja juuri selviävät arjestaan.

Ikäihmisten kuntosaliryhmistä Savitaipaleella on hyviä kokemuksia. Parantunut lihasvoima helpottaa arkea ja on osa kaatumisen ehkäisyä.

Yhtä tärkeitä ovat ryhmissä mahdollistuvat kohtaamiset, jotka erityisesti korona-aikana ovat jääneet lähes olemattomiin. ”Pitäähä se haastiaikakii jäähä!”

Ei unohdeta näitä, usein katveeseen jääviä savitaipalelaisia. Ongelmallista on ollut ikäihmisten saavuttaminen, koska suurin osa vaalikeskustelustakin on käyty sosiaalisessa mediassa. Onneksi ehdimme vielä torillekin!

Kirjoittaja on kuntavaaliehdokas Savitaipaleella.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka