Vaalikynä: Leveämmät hartiat

Rauno Nikkilä (kesk.)

Oli menneillä vuosikymmenillä nuorten miesten unelma, joka viesti heilastellessa hyvästä elatuskyvystä. Nykyisin se on muuttunut politiikan kehityskulun hokemaksi ja lääkkeeksi kaikkiin ongelmiin.

Valtion leveät, mutta reippaassa velanotossa kuihtuneet hartiat eivät tule lähivuosina tarjoamaan kunnille muhkeita valtionosuuksia, mitkä kuitenkin edustavat lähes puolta vanhenevien pikkukuntien vuosibudjeteista. Maan seuraavankin hallituksen eväät kuntiin nähden on jo syöty, nykytasoonkin nähden.

Terve ja tarkka talous, hyvä tuottavuus ja harkittu hartioiden levennys kuntakentässä riittää kuitenkin varmistamaan hyvän palvelutason, kuntaveroa korottamatta.

Tuottavuutta ja palvelutuotantoa voi parantaa hyvällä yhteistyöllä, myös naapurikuntien kanssa. Toimintatavoista sopiminen vaatii hyviä neuvottelusuhteita ja jämäkkää osaamista valtuutetuilta, kun tavoitteena on kaikkien osapuolten joustava edunvalvonta.

Eksote tai uusi sote sekä elyn ympäristö ja luonnonvarat tulevat olemaan pikkukunnille rautakangen taivuttelua vastaavia edunvalvontakohteita seuraavalla valtuustokaudella.

Kuntaliitos kaupunkikuntiin ei oikein houkuttele, sillä siitä ei todistetusti palvelut parane, eikä paluuta ole, mutta muiden naapurien kesken voi neuvotella.

Kun huolehdimme lähimmäisistämme, niin maalla on hyvä asua.

Tuleehan meidän pitää huolta Savitaipaleen elinvoimatekijöistäkin. Osaamisen perusta tulee toimivasta peruskoulutuksesta, sekä kilpailukyisestä lukiosta ja sitoutuneista opettajista.

Ympäristö, luonto, Kuolimo, kunnallistekniikka sekä liikunta- ja harrastusmahdollisuudetkin on pidettävä kunnossa.

Palvelutuotannosta ja eläkkeistä ei paljon kunnan kassaan kilahda, joten palvelutason ja verokertymän turvaamiseksi tarvitsemme menestyviä yrittäjiä ja -yrityksiä, mikä myös edellyttää elinvoimatekijöistä huolehtimista. Kuntapolitiikka pikkukunnassa on yhteispeliä kuntalaisten parhaaksi, eikä pulleita vaalilupauksia. Jos et ole äänestänyt niin vielä ehtii tarjoamaan hieman leveämpiä hartioita sopivalle ehdokkaalle. Käytä oikeuttasi, äänet ratkaisevat.

Kun huolehdimme lähimmäisistämme, niin maalla on hyvä asua.

Kirjoittaja on kunnanvaltuutettu ja kuntavaaliehdokas Savitaipaleella.

Siirry vaalien tulospalveluun

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka