Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Silmien vetistely kielii usein kuivasilmäisyydestä

SAVITAIPALE Kuivasilmäisyydestä kärsivien auttaminen on Savis Optiikan optikolle Tanja Kunnakselle sydämen asia. Hän kiinnostui asiasta reilu vuosi sitten, kun kuivista

SAVITAIPALE Kuivasilmäisyydestä kärsivien auttaminen on Savis Optiikan optikolle Tanja Kunnakselle sydämen asia. Hän kiinnostui asiasta reilu vuosi sitten, kun kuivista silmistä kärsiviä asiakkaita alkoi tulla optikolle yhä useammin. Nykyään heitä käy päivittäin.

– Ennen kuivasilmäisyyttä on pidetty enemmänkin ikääntyvien vaivana, mutta kiitos nykyisten älylaitteiden, siitä kärsivät enenevissä määrin myös nuoremmat ikäpolvet, optikko sanoo.

Pelkästään uutta teknologiaa ei käy syyttäminen, sillä silmiä kuivattavat myös ulkoilmassa tuuli ja sisätiloissa ilmastointi ja lämmitys. Talvi pahentaa usein näistä syistä johtuvia oireita.

Lisäksi kuivasilmäisyyttä voivat aiheuttaa kyyneltiehyiden tukokset, tulehdukset tai esimerkiksi silmänpainetaudiksi kutsutun glaukooman hoidossa käytettävät lääkkeet.

Myös diabetes voi aiheuttaa kuivasilmäisyyttä.

– Joskus diabetes ilmenee näöntarkastuksessa, sillä ihmisen näkö vaihtelee, kun veren sokeriarvot heittelevät. Monta asiakasta olen ohjannut terveyskeskukseen tutkimuksiin, Kunnas kertoo.

Räpyttely estää silmien kuivumista, mutta erityisen jännittävän ruutusisällön äärellä se voi unohtua.

Kuivasilmäisyyden oireita ovat silmien kutina, kirvely ja näönvaihtelut, sekä myös silmien vetisyys – niin ristiriitaiselta kun se kuulostaakin.

– Kyynelnesteessä tulisi olla riittävästi öljyä, jotta se todella voitelee silmät. Jos öljyä on liian vähän, kyynelneste haihtuu nopeasti ja silmä alkaa erittää ärsytyskyyneliä, optikko valaisee.

EVA KOTTONEN

eva.kottonen@lansisaimaa.fi

Lue lisää torstain 15. helmikuuta Länsi-Saimaan Sanomista.