Karjatilalla mennään yrittäjyys edellä – Vesa ja Nina Lapatto valittiin vuoden yrittäjiksi Savitaipaleella

SAVITAIPALE Savitaipaleen vuoden yrittäjiä ovat Vesa ja Nina Lapatto. Valinta vahvistaa maatalouden asemaa markkinatalouden osana ja uusien työpaikkojen luojana. Lapattojen

Vesa Lapatto pitää maitotilaa Savitaipaleen Mustapäässä. (Kuva: Markku Paakkinen)

Markku Paakkinen

SAVITAIPALE Savitaipaleen vuoden yrittäjiä ovat Vesa ja Nina Lapatto. Valinta vahvistaa maatalouden asemaa markkinatalouden osana ja uusien työpaikkojen luojana.

Lapattojen olohuoneen sohvan reunalla on lehtipino. Päällimmäisenä ei ole paikallislehti tai Maaseudun Tulevaisuus, vaan Kauppalehti. Sitä näkee harvemmin maatiloilla.

– Talouden prosentit ja ennusteet ovat tarpeen joka päivä. Kaikki lehdet ovat tärkeitä, mutta Kauppalehdestä näkee raaka-aineiden hintakehityksen. Niillä on suuri merkitys hankintoja suunnitellessa, Vesa Lapatto huomauttaa.

Lehdet ovat lukematta pitkälle iltaan. Navettatyöt pitävät isännän ja emännän kiireisinä aamuvarhaisesta iltaan saakka.

Kun keskivertotyöntekijä ahkeroi keskimäärin 1 700 tuntia vuodessa, Vesa Lapatto paiskii töitä noin 3 000 tuntia.

Lumipyryisenä perjantai-iltana, vuorokausi ennen yrittäjäjuhlaa, Lapaton tilalta katkeavat sähköt ja lehdet jäävät taas lukematta. Pelastuksen tuo aggregaatti, jonka voimin tilan 230 lypsylehmän maito saadaan matkaan kohti kuluttajien pöytiä.

– Sähkönjakelun pätkiminen on lypsykarjatilalla paha juttu. Siirto- ja energiamaksut ovat suuri kuluerä, mutta silti sähköä pitää tuottaa liian usein itse, Lapatto huomauttaa.

Lapaton tilan investointitahti on ollut hurja. Kun yrittäjät ostivat tilan Vesan vanhemmilta, tilalla oli karjaa alle 100 päätä ja viljeltyä 86 hehtaaria.

Navettojen laajennukset ja uudisrakentaminen ovat seuranneet toisiaan. Uusimman navettahallin rakentaminen alkaa keväällä.

MARKKU PAAKKINEN

toimitus@lansisaimaa.fi

Lue lisää perjantain 8. joulukuuta Länsi-Saimaan Sanomista.

Lapaton tila

Omistajat: Vesa ja Nina Lapatto.

Karja: lypsylehmiä noin 230, nuorta karjaa ja hiehoja 210, uusi ympäristölupa 330 lehmälle sekä 300 hieholle ja vasikalle.

Tilan työntekijät: yrittäjät ja kolme vakituista sekä kaksi osa-aikaista työntekijää.

Liikevaihto: 1,2 milj. euroa, vuosituotanto 2,1 milj. litraa maitoa, laajennuksen jälkeen 3,3 milj. litraa.

Viljelysmaat: pellot 125 ha nurmella, lisäksi sopimustuotantoa ja viljanostoa.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka