Seppeleet syntyvät talkoilla – Taipalsaaren koululaisille tehdään opetusvideo

Sankarivainajien haudoille tehdään itsenäisyyspäiväksi yhteensä 465 havuseppelettä Savitaipaleella ja Taipalsaarella. Seppeleet, joita tarvitaan Savitaipaleelle 289 ja Taipalsaarelle 176, syntyvät talkoovoimin.

Hyrkkälän marttojen toiminnanjohtaja Sari Ramula solmi seppeleitä Savitaipaleella. (Kuva: Eva Kottonen)

Matias Lövberg

Sankarivainajien haudoille tehdään itsenäisyyspäiväksi yhteensä 465 havuseppelettä Savitaipaleella ja Taipalsaarella. Seppeleet, joita tarvitaan Savitaipaleelle 289 ja Taipalsaarelle 176, syntyvät talkoovoimin.

Savitaipaleella seppeletalkoita organisoi Hyrkkälän martat ja Taipalsaarella maamiesseura ja maaseutunaiset yhdessä paikallisten käsityöläisten kanssa.

Taipalsaarella myös koulut osallistuvat tempaukseen marraskuun aikana siten, että jokainen luokka tekee oman havuseppeleen. Koululaisten tekemänä seppeleitä syntyy näin ollen yli 30. Koululuokkien käyttöön tehdään myös opetusvideo seppeleiden solminnasta.

Havuseppeleiden lasku sankarihaudoille on valtakunnallinen tempaus ja osa Suomi 100 -juhlintaa.

Savitaipaleella seppeletalkoisiin kokoonnutaan tiistaisin kello 18 ja keskiviikkoisin kello 10 entisissä kirkkoherranviraston tiloissa.

Taipalsaarella seppeleitä tehdään vapaaehtoisvoimin kirkonkylän vanhalla koululla ensi torstaina 2. marraskuuta kello 17 alkaen. Tarvittaessa toinen talkooilta pidetään torstaina 16. marraskuuta kello 17 alkaen.

Talkoot ovat sekä Savitaipaleella että Taipalsaarella kaikille avoimia.

Lemillä havuseppeleiden teosta vastaavat Lemin martat. Kaikki halukkaat ovat kuitenkin tervetulleita marttojen avuksi. Jokainen marttayhdistys on luvannut tehdä 20 seppelettä.

Lemin hautausmaalla on yhteensä 134 sankarihautaa.

Talkoot aloitetaan seurakuntatalon kerhohuoneessa keskiviikkona 15. marraskuuta kello 16.

– Sinne voi tulla opettelemaan, miten seppeleitä sidotaan. Pirkko Sihvo on luvannut opastaa tekijät alkuun, Lemin seurakunnan verkkosivuilla kerrotaan.

Saipan D-juniorit sytyttävät itsenäisyyspäivänä kynttilän jokaiselle sankarihaudalle. Havuseppeleet tehdään sen kokoisiksi, että kynttilä mahtuu seppeleen sisään.

Lemillä etsitään myös nuoria seppeleiden laskijoita itsenäisyyspäiväksi. Ilmoittautumisia toivotaan kunnan vapaa-aikatoimistoon marraskuun loppuun mennessä.

MATIAS LÖVBERG

matias.lovberg@lansisaimaa.fi

Lue lisää Päivän kysymys -palstalta torstain 26. lokakuuta Länsi-Saimaan Sanomista.

Päivitetty 31.10. klo 18.35: Lisätty juttuun Lemin osuus.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka