Biojätelajittelu sujuu Taipalsaarella – taajaman omakotitaloalueilla ollaan niin Etelä-Karjalaa kuin koko maatakin paremmalla tasolla

Jätehuoltoyhtiöstä muistutetaan, että myös pienen talouden ja jokaisen yksittäisen ihmisen biojätteillä ja niiden oikealla lajittelulla on merkitystä. Mika Strandén

Matias Lövberg

Biojätteiden lajittelu on Taipalsaaren taajamassa omakotitalovaltaisilla alueilla selvästi keskimääräistä paremmalla tasolla, tiedottaa Etelä-Karjalan Jätehuolto.

Viimeisimmän eteläkarjalaisten kuivajätteestä tehdyn lajittelututkimuksen mukaan Taipalsaarelta saatiin Etelä-Karjalan paras tulos, kun kuivajätteen joukossa biojätteen osuus oli 20,6 prosenttia.

Taipalsaaren rinnalla maakunnan samaan kärkitulokseen päästiin myös Taavetin omakotitalovaltaisella taajama-alueella Luumäellä.

Biojätelajittelu kuitenkin onnahtelee Etelä-Karjalassa erityisesti kaupunkien keskusta-alueilla.

Tiedotteen mukaan lajittelututkimuksen heikoimmat taajama-aluetulokset mitattiin Lappeenrannan keskustassa, missä biojätteiden osuus kuivajätteen seassa oli 28,1 prosenttia. Joutsenon taajama-alueella osuus oli 32,7 prosenttia.

Etelä-Karjalassa luku on keskimäärin 26,5 prosenttia ja valtakunnallisesti 33,1 prosenttia.

Biojäte tuotteistetaan liikennepolttoaineeksi kaasukäyttöisin ajoneuvoihin.

Vaikka Etelä-Karjalassa biojätelajittelu on paremmalla tasolla kuin keskimäärin koko maassa, halutaan asiaa edelleen edistää.

Etelä-Karjalan Jätehuolto kertookin kampanjoivansa Rakasta joka murua -kampanjan hengessä biojätteiden lajittelun ja hyötykäytön edistämiseksi.

Oikein lajiteltuna eteläkarjalaisten kotitalouksien biojäte päätyy Lappeenrannassa Kukkuroinmäen biokaasulaitokseen, missä se tuotteistetaan liikennepolttoaineeksi kaasukäyttöisin ajoneuvoihin.

Myös biokaasun valmistusprosessin sivutuotteet, eli ravinnepitoiset nesteet ja mädäte, hyödynnetään peltoviljelyssä ja teollisissa prosesseissa.

Tiesitkö?

Huomioita jätelajittelusta ja sen tärkeydestä

Kuivajätteiden joukossa biojätteet matkustavat satoja kilometrejä jätevoimaloihin poltettaviksi, ja kaikki biojätteen sisältämät arvokkaat ravinteet päätyvät jätevoimalan polttoprosessissa kirjaimellisesti harakoille.

Yhdestä kilosta biojätettä tuotetulla biokaasulla kaasukäyttöinen henkilöauto ajaa noin 1,4 kilometriä. Yksi ihminen tuottaa biojätettä viikossa helposti kilon tai parikin.

Jokaisen taloyhtiön jätetilasta löytyy varmuudella biojäteastia, joten biojätteiden lajittelu on asukkaiden omasta halusta kiinni.

Biojätteen lajittelun voi tehdä keittiössä helpoksi. Yksinkertaisimmillaan biojätteiden säilytykseen riittää paperi- tai sanomalehdestä taiteltu pussi laidallisessa rasiassa tiskipöydällä.

Lähde: Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka