Hyvä jäljitettävyys pitää Etelä-Karjalan toistaiseksi epidemian perustasolla – koronaviruksen ilmaantuvuusluku on kasvussa, mutta ne keskittyvät pitkälti perhepiiriin

Kuvituskuva. Anniina Meuronen

Soile Tankka

Etelä-Karjala pysyy toistaiseksi koronavirusepidemian perustasolla. Tiistaina kokoontuneen tilannekuvatyöryhmän puheenjohtajan Tuula Karhulan mukaan maakunnassa ollaan kuitenkin veitsen terällä ja siirtyminen kiihtymisvaiheeseen on lähellä.

Rajaliikenteen lisääntyminen näkyy kasvavina ilmaantuvuuslukuina, mutta tartuntojen jäljitettävyys on hyvä ja tartunnat ovat pysyneet pitkälti perhepiirissä.

Koronanyrkki toteaa tiedotteessaan, että positiivisten rajanäytteiden suuri määrä antaa osin virheellisen kokonaiskuvan Etelä-Karjalan tilanteesta. Ilmaantuvuusluku mittaa pitkälti Venäjän tautitilannetta, ei omaa, alueellista tilannetta Etelä-Karjalassa.

– Pohdintaa tällä hetkellä aiheuttaa se, kuinka lisääntyvä rokotesuoja ja toisaalta kansalaisten hiipuva koronatietoisuus vaikuttavat koronatilanteeseen, Eksoten infektioylilääkäri Pekka Suomalainen toteaa.

Suomalaisen mukaan vaaditaan hyvä rokotuskattavuus, jotta rajan takaa tulevat tartunnat eivät näy väestön tartuntamäärien lisääntymisenä.

Terveydenhuolto toimii koronanyrkin mukaa hyvin eikä liikakuormittumista ole näkyvissä. Sairaalassa hoidettavat koronapotilaat ovat tiedotteen mukaan lähinnä kokonaan rokottamattomia tai joissakin tapauksissa yhden kerran rokotettuja.

Eksoten alueella nuoremmissa ikäluokissa on vielä paljon rokottamattomia henkilöitä. Rokotusaikoja on saatavissa eri paikkakunnilla Etelä-Karjalassa ja toivottavaa on, että kansalaiset käyvät ottamassa rokotteen, että uusia ryppäitä ei pääse niin helposti syntymään.

Tuula Karhula patistaa edelleen kesähelteistä huolimatta maskin käyttöön, välimatkojen pitoon ja yleiseen terveysturvalliseen käyttäytymiseen.

– Venäjän heikon koronatilanteen ei toivota saavan jalansijaa Etelä-Karjalasta. Kymenlaakso on siirtynyt kiihtymisvaiheeseen ja toivomme, että Etelä-Karjala voisi välttyä tältä.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka