Kahdesti rokotetut testataan edelleen Etelä-Karjalassa - myös koulujen karanteenikäytäntö jatkuu ennallaan

Etelä-Karjalan alueellinen COVID-19 tilannekuvaryhmä totesi 7. syyskuuta pidetyssä kokouksessaan, että koronavirusepidemia on Etelä-Karjalan alueella leviämisvaiheessa. Epidemian kolme vaihetta ovat perustaso, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe.

Etätyö- ja, kasvomaskisuositukset sekä suositukset riskiryhmien suojaamiseksi ovat voimassa ainakin lokakuun loppuun saakka, Eksote tiedottaa.

Yleisötilaisuuksissa on luovuttu kahden metrin turvaväleistä Etelä-Suomen avin syyskuun 3. päivä annetun päätöksen perusteella, jos terveysturvallisuus voidaan varmistaa. Yli kymmenen hengen kokoontumisissa sisätiloissa voidaan täyttää 50 prosenttia enimmäisosallistujamäärästä.

Ulkotiloissa yli 50 hengen tilaisuuksien järjestäjän täytyy varmistaa, että osallistujat voivat välttää fyysisen kontaktin toisiinsa, Etelä-Karjalan alueellinen tilannekuvaryhmä tiedottaa. Nämä tilojen täyttöä koskevat aluehallintoviraston määräykset ovat voimassa 24. syyskuuta asti.

Yksityistilaisuuksissa tulee Eksoten mukaan huolehtia hyvästä käsihygieniasta sekä mahdollisuuksien mukaan kasvomaskien käytöstä ja turvaetäisyyksistä.

Yksityistilaisuuksiin tulee osallistua vain oireettomana ja juhlien järjestämisessä ja niihin osallistumisessa on hyvä käyttää harkintaa, Eksote muistuttaa.

Kahdesti rokotettuja harvemmin enää asetetaan karanteeniin.

Sami Raasakka

Koronanäytteeseen tulee edelleen hakeutua myös lievien oireiden ilmettyä, vaikka olisi kahdesti rokotettu.

– Koronarokotus ei vielä voimassa olevan strategian mukaisesti vapauta koronanäytteessä käymiseltä, mutta kahdesti rokotettuja harvemmin enää asetetaan karanteeniin, Eksoten ylilääkäri Sami Raasakka sanoo.

Myös koulujen karanteenikäytäntö jatkuu toistaiseksi ennällaan, kunnes uusia kansallisia ohjeita on saatavilla.

Länsi-Saimaan alueen kunnista Lemillä vähintään 80 prosenttia 45-vuotiaista ja sitä vanhemmista ikäluokista on saanut molemmat rokoteannokset.

16–39-vuotiaista 78,9 prosenttia on rokotettu kerran ja 34,2 prosenttia kahdesti. 12–15-vuotiaista 79,3 prosenttia on saanut ensimmäisen rokoteannoksen.

Savitaipaleella samoin vähintään 80 prosenttia 45-vuotiaista ja sitä vanhemmista ikäluokista on saanut molemmat rokoteannokset. 16–39-vuotiaista savitaipalelaisista 70,4 prosenttia on rokotettu kerran ja 29,2 prosenttia kahdesti. 12–15-vuotiaista 81,7 prosenttia on saanut ensimmäisen rokoteannoksen.

Taipalsaarella taas vähintään 80 prosentin molempien annosten rokotekaatavuus on saavutettu 50-vuotiaiden ja sitä vanhemmissa ikäluokissa.

16–39-vuotiaista 77 prosenttia on Taipalsaarella rokotettu kerran ja 37,2 prosenttia kahdesti. 12–15-vuotiaista 50,2 prosenttia on saanut ensimmäisen rokoteannoksen.

Koko Eksoten alueella 77,2 prosenttia asukkaista on saanut yhden rokotteen ja 60,2 prosenttia kaksi rokoteannosta.

– Rajoitusten purkamista suunnitellaan valtakunnallisesti, joten nyt kannattaa huolehtia omat rokotukset kuntoon. Rajoitusten purkuun näyttäisi riittävän 80 prosentin rokotuskattavuus tai se, että kaikilla kohdeväestöön kuuluvilla on ollut mahdollisuus ottaa kaksi rokotetta. On sitten jokaisen oma päätös, haluaako seuraavan vuoden aikana sairastaa taudin vai hakea rokotuksen, Eksoten infektioylilääkäri Pekka Suomalainen sanoo.

Rokotetilastojen lähde THL.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka