Etelä-Karjalan koronanyrkki: Uusilla rajoituksilla mennään yli loppiaisen

Tiistaina 7. joulukuuta kokoontunut koronatyöryhmä esittää aluehallintovirastolle uusia rajoituksia esimerkiksi ryhmäliikuntaan ja hengellisiin tilaisuuksiin.

Etelä-Karjalassa on melko hyvä rokotekattavuus. Alueellinen koronatyöryhmä arvelee, että koronapassin käyttöönotto on vaikuttanut rokotekäyttäytymiseen. Arkistokuva. Jussi Lopperi

Matias Lövberg, Olli-Pekka Härmä

Tiistaina 7. joulukuuta kokoontunut Etelä-Karjalan koronatilannekuvaryhmä totesi Suomen koronaepidemian pahenevan jatkuvasti, ja kehityskulku on sama myös Etelä-Karjalassa.

Eksote on tehnyt Etelä-Suomen aluehallintavirastolle (avi) pyynnön uusista rajoituksista epidemian kasvun hidastamiseksi.

Tilannekuvaryhmän puheenjohtajan Tuula Karhulan mukaan uudet rajoitukset ovat alkuvaiheessa voimassa kuukauden verran.

– Loppiaisen yli mennään ainakin. Korostan, että rajoituksista voi vapautua koronapassin käytöllä, Karhula sanoo.

Kaikki yli 50 hengen sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet on puolestaan kielletty avin päätöksellä 31. joulukuuta asti. Rajoituksista vapautuu koronapassin käytöllä, joka on tarkistettava kaikilta yli 16-vuotiailta.

Tilannekuvaryhmän mukaan myös kaksi kertaa rokotettuja henkilöitä on päätynyt sairaalaan ja pahimmillaan teho-osastolle. Teho-osastoille joutuneilla on perussairauksia ja he ovat olleet iäkkäitä henkilöitä, joiden toisesta rokotteesta on jo pitkä aika.

Korostan, että rajoituksista voi vapautua koronapassin käytöllä.

Tuula Karhula

Koronapotilaiden sairaalakuormitus on hieman aiempaa parempi, mutta osa vakavasti koronaan sairastuneista potilaista on tiedotteen mukaan kuollut. Tilannekuvaryhmän mukaan vuodeosastolla on huonokuntoisia ja paljon hoivaa vaativia potilaita.

Vaikka potilasmäärät ovat melko pieniä, koronapotilaat kuormittavat terveydenhuoltohenkilöstöä, ja Karhulan mukaan kuormituksen odotetaan kasvavan.

– Odotamme, että määrät kasvavat, koska tartuntoja on ollut niin paljon, ja sairaalaan joutumiset tulevat yleensä viiveellä.

Koronatilanteen heikkeneminen näkyy sekä jo rokotettujen, että sote-henkilöstön sairastuvuuden kasvuna. Myös jätevesiseurannan perusteella virusta on liikkeellä runsaasti.

Kouluikäisten tartuntojen korostuminen näkyy maakunnassa, ja tartuntoja saadaan sekä perheen sisäisesti että harrastuksista.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan Etelä-Karjalan rokotekattavuus 12 vuotta täyttäneissä on ensimmäisen rokotteen osalta 89,4 prosenttia ja toisen rokotteen osalta 86,2 prosenttia.

Lemillä vastaavat luvut ovat 91,4 ja 89,0 prosenttia, Savitaipaleella 92,6 ja 90,0 prosenttia sekä Taipalsaarella 90,1 ja 87,5 prosenttia.

Työryhmä arvelee, että koronapassin käyttöönotto on vaikuttanut rokotuskäyttäytymiseen. Myös näytteenottomäärät ovat kasvaneet, ja positiivisten osuus testatuista on noin viisi prosenttia.

Tiesitkö?

Rajoitukset

Etelä-Karjalan koronanyrkki esittää aville, että maakunnassa rajoitetaan messujen järjestämistä ja niissä käytettävien tilojen käyttöä tilanteissa, joissa ei voida taata erityisjärjestelyjä kontaktien välttämiseksi.

Myös kuorolaulutoiminnan tilaisuuksia ja tilojen käyttöä halutaan rajoittaa silloin, kun osallistujia on yli 10 henkeä.

Myös aikuisten joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan ja kontaktilajien harrastamiseen käytettävien sisätilojen käyttöä rajoitetaan, samoin kuin hengellisiin kokoontumisiin käytettävien sisätilojen käyttöä.

Rajoituksia on tulossa myös rajattuihin urheilukatsomoihin ja ulkourheilukatsomoihin silloin, kun istumapaikkoja ei ole määritelty.

Samaten yöpymistä edellyttävien leirien ja kurssien sisätilojen käyttöä ollaan rajoittamassa.

Tilannekuvaryhmä ennakoi, että rajoitukset otetaan käyttöön viimeistään maanantaina 13. joulukuuta.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka