Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etelä-Karjalassa syntyy viikkoennätys koronatartunnoissa – Savitaipaleelle varmistettiin torstaina kaksi uutta tartuntaa ja Taipalsaarelle yksi – Lemille uusia tapauksia ei tullut

Savitaipaleella jo yli 60 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä on saanut kolmannenkin koronarokoteannoksen.

Eksote raportoi torstaina 20. tammikuuta 188 uutta koronavirustartuntaa Etelä-Karjalassa. Lukema on uusi ennätys epidemian alusta lähtien.

Lukemaan on lisätty myös edellispäivän koronatartunnat, joita todettiin huomattavasti enemmän kuin Eksote alun perin ilmoitti.

– Vastauksissa on ollut viivettä. Ne päivittyvät pikku hiljaa, mutta näyttäisi, että edellispäivien luvut alkavat olla jo aika hyvin kohdallaan, Eksoten ylilääkäri Sami Raasakka kertoo.

Keskiviikkona Eksoten koronasivustolla kerrottiin tiistaina todettujen tartuntojen määräksi 45, mutta päivitetyissä tartuntalukemissa tiistain lukema onkin 121 tartuntaa, eli todettuja tartuntoja olikin 76 enemmän kuin ensiksi ilmoitettiin.

Edellinen päiväkohtainen ennätyslukema 141 tartuntaa raportoitiin maanantaina 17. tammikuuta.

Raasakka toteaa, ettei tilanne näytä mitenkään erityisen hyvältä, toisaalta ei odottamattomaltakaan.

Samalla tavalla tässä mennään kuin muualla maassa ja muualla Euroopassa. Olemme vähän jälkijunassa moneen muuhun paikkaan verrattuna, mutta perässä tullaan.

Sami Raasakka

– Samalla tavalla tässä mennään kuin muualla maassa ja muualla Euroopassa. Olemme vähän jälkijunassa moneen muuhun paikkaan verrattuna, mutta perässä tullaan.

Tällä viikolla tehdyistä virallisista pcr-testeistä 28–29 prosenttia on osoittautunut positiivisiksi Etelä-Karjalassa.

Raasakka on vakuuttunut, että lukemat vielä nousevat. Tällä viikolla syntyy uusi viikkoennätys.

– Kun katsoo Euroopan maiden käyriä, niin sellainen neljän kuuden viikon jakso on ollut kaikista pahin. Olemme ehkä puolessa matkassa tällä hetkellä, eli pari kolme viikkoa menee ennen kuin selvä käänne parempaan alkaisi tulla. Pääkaupunkiseutua olemme käytännössä pari viikkoa jäljessä, joten sieltä se merkki ensimmäisenä varmaankin nähdään.

Positiivisten testitulosten määrän kasvaessa, suuri osa lasten saamista ja perheen sisäisistä tartunnoista jää samanaikaisesti tilastoimatta.

– THL:n suunnalta viime viikolla tulleiden uusien ja meidän itsekin päivittämien ohjeiden myötä oireiden mukaan hoidellaan kotona ja ehkä kotitesti tehdään, joten ne eivät tule koskaan tietoonkaan. Todellinen tartuntamäärä on varmasti ihan eri luokkaa kuin nämä meidät luvut.

Tartuntojen todellisesta määrästä on Raasakan mukaan mahdotonta esittää mitään arvioita.

– Menisi niin hihasta ravisteluksi, että todennäköisesti arvio voisi mennä 90-prosenttisesti pieleen.

Etelä-Karjalassa on sairaalahoidossa 14 koronavirustartunnan saanutta potilasta.

Raasakan mukaan tällainen määrä kuormittaa sairaalaa, koska käytännössä se on melkein puoli osastoa ja koronapositiivisten potilaiden hoito eristyksineen on muita mutkikkaampaa.

Sairaalahoidon osalta tilanne on kuitenkin aika stabiili.

– Jos verrataan tartuntamäärien nousuun, niin eihän se samalla tavalla ole sairaalassa näkynyt. Siinä mielessä tämän omikronin luonne ja osaltaan myös hyvä rokotekattavuus tulevat esiin. Sairaalahoidon tarve on onneksi vähäisempää.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kuntakohtaisiin tartuntalukemiin kirjattiin torstaina yhteensä 100 uutta tautitapausta Etelä-Karjalassa.

Lappeenrannassa tartuntoja oli 76, Imatralla 13, Luumäellä 5, Savitaipaleella 2, Parikkalassa 1, Rautjärvellä 1, Ruokolahdella 1 ja Taipalsaarella 1.

Lemillä ei raportoitu torstaina uusista tartunnoista.

Eksoten koronasivuston mukaan sairaanhoitopiirikohtaiset tartuntamäärät päivittyvät THL:n tilastoihin noin kahden päivän viiveellä.

Varmistettuja koronata​rtuntoja Eksote on​ todennut​ Etelä-Karjalassa yhteensä 5 186 epidemian alusta alkaen.